Social Icons

Raženi kruh s bademima i slaninom

 



Kruh je proizvod koji se dobiva mješanjem brašna s vodom, mlijekom, sirutkom, ili nekom drugom tekućinom uz dodatak kuhinjske soli ili šećera, masnoća, jaja i sredstva za dizanje tijesta. Često se za pripremu tijesta za kruh koristi pšenično brašno. Međutim, uvijek možete eksperimentirati i sa drugim vrstama brašna, kao što je brašno od rogača, raži i drugih biljaka.
U nastavku donosimo popis sastojaka i način pripreme raženog kruha s bademima i slaninom. Ovaj specifičan i ukusan kruh je jednostavan za pripremu i može ga pripremiti bilo tko.

Sastojci sa pripremu raženog kruha s bademima i slaninom
  • 1 kg raženog brašna
  • 100 g kiselog tijesta
  • 1 žličica soli
  • 200 g slanine, hamburgera
  • 200 g sira ementalera
  • 100 g badema
Sastojci za pripremu kiselog tijesta
  • 2 kockice domaćeg svježeg kvasca
  • 80 g glatkog brašna
  • malo mlake vode
  • brašno, masnoća za lim
Priprema:
  • Prosijte raženo brašno pa ga razdijelite na dva dijela. 
  • Kiselo tijesto, tj. pred-tijesto umijesite od 2 kockice svježeg kvasca, oko 80 g brašna i malo vode, zatim ga umiješajte u polovicu raženog brašna i ostavite da se diže najmanje 6 sati, a može i cijeli dan. 
  • Hamburger narežite na malene kockice, sir ementaler naribajte, a pletene košarice za kruh pospite brašnom. 
  • Bademe kratko potopite u vruću vodu, ogulite ih i nasjeckajte.
Postupak:
  • Pećnica neka bude ugrijana na 230 °C. 
  • Drugoj polovici brašna primiješajte slaninu, sir, bademe i sol te naposljetku dignuto tijesto. 
  • Dolijevajući mlaku vodu prema potrebi, rukama umijesite lagano, mekano tijesto. 
  • Podijelite ga na dva dijela pa svaki stavite u pripremljene košarice. 
  • Površinu svake štruce premažite vodom. 
  • Odložite ih na toplome mjestu da se dižu sljedećih pola sata. 
  • Potom ih izvrnite na lim premazan masnoćom i pecite u pećnici 25 minuta. 
  • Tada smanjite toplinu pećnice na 180 °C te pecite narednih 40 minuta.   
Kada je kruh ispečen izvadite ga sa lima i pokrijte čistom krpom. Neka kruh odstoji barem sat vremena prekriven krpom da se postupno ohladi na sobnu temperaturu. Nemojte rezati kruh odmah nakon pečenja jer će se kruh kasnije mrviti. 
Uživajte u ovome ukusnom i specifičnom kruhu koji možete poslužiti uz svaki obrok.



 
 
Blogger Templates