Za 1 kruh:
Sastojci:
- 330 g glatkog brašna T-550
- 330 g raženog brašna
- 1 kockica svježeg kvasca
- 4 dl vode
- 30 g maslaca
- 1 žličica soli
- 150 g salame (npr. zimske)
- 30 g permezana
- 1 žlica sitno sjeckanog peršina
- 1 žličica origana
- 1 žumanjak i žlica slatkog vrhnja za premaz ulje i brašno za lim
- Salamu ogulite i narežite na kockice, a parmezan naribajte. Lim za pečenje premažite uljem i pospite brašnom. Pećnicu ugrijte na 180°C. Žumanjak razmutite sa slatkim vrhnjem.
- U posudu prosijte obje vrste brašna pa u sredini udubite jamicu. U nju ulijte svježi kvasac razmućen u mlakoj vodi. Dodajte preostale sastojke, osim peršina, i umijesite podatno tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplome da buja 30 minuta. Tada ga ponovno premijesite i oblikujte duguljastu štrucu. Tijesto dijagonalno položite na plitki lim, a po površini ga pospite sjeckanim peršinom. Neka ulazi narednih 20 minuta, zatim tijesto premažite žumanjkom. Kruh pecite 45 minuta.