Za 2 kruha
Sastojci:
- 400 g cjelovitog raženog brašna
- 300 g cjelovitog pšeničnog brašna
- 1 kockica svježeg kvasca
- 4 dl mlijeka i vode u omjeru 1:1
- 50 g masti ili ulja
- 100 g usitnjenih sjemenki lana
- 150 g ementalera u kockicama
- 200 g kockica mesnate slanine
- 1 sjeckana lučica ljutike
- po prstohvat mljevenog kardamoma, koromača, korijandra i kumina
- 5 g soli, mlijeko za mazanje
- usitnjene sjemenke lana i kumina za posipanje
- papir za pečenje
- U manjoj količini tekućine, mlijeka i vode, razmutite svježi kvasac. Na radnu površinu rahlo istresite pšenično brašno. Posred brašna udubite jamicu pa u nju ulijte razmućeni kvasac. Zgusnite ga s malo okolnog brašna i ostavite na toplome da buja narednih 20 minuta.
- U tavi popržite kockice slanine, zatim dodajte luk i sve staklasto popržite. Ohlađeni luk i slaninu umijesite u čvrsto tijesto zajedno s preostalim sastojcima: raženim brašnom, sjemenkama lana, masnoćom, začinima, kockicama ementalera i tekućinom prema potrebi.
- Tijesto razdijelite u dva dijela, od svakoga oblikujte kuglu pa ih ostavite dizati 30 minuta. Pećnicu ugrijte na 200°C.
- Od dignutog tijesta oblikujte dvije štruce.
- Mrežasto ih zarežite, premažite mlijekom i obilno pospite sjemenkama.
- Oba kruha položite na lim obložen papirom, a nakon što tijesto još jednom nabuja, kruh pecite 40 minuta u ranije ugrijanoj pećnici.