Social Icons

Cjeloviti kruh sa sirom i slaninom




Za 2 kruha

Sastojci:
  • 400 g cjelovitog raženog brašna
  • 300 g cjelovitog pšeničnog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 4 dl mlijeka i vode u omjeru 1:1
  • 50 g masti ili ulja
  • 100 g usitnjenih sjemenki lana
  • 150 g ementalera u kockicama
  • 200 g kockica mesnate slanine
  • 1 sjeckana lučica ljutike
  • po prstohvat mljevenog kardamoma, koromača, korijandra i kumina
  • 5 g soli, mlijeko za mazanje
  • usitnjene sjemenke lana i kumina za posipanje 
  • papir za pečenje
Priprema:
  • U manjoj količini tekućine, mlijeka i vode, razmutite svježi kvasac. Na radnu površinu rahlo istresite pšenično brašno. Posred brašna udubite jamicu pa u nju ulijte razmućeni kvasac. Zgusnite ga s malo okolnog brašna i ostavite na toplome da buja narednih 20 minuta.
Postupak:
  • U tavi popržite kockice slanine, zatim dodajte luk i sve staklasto popržite. Ohlađeni luk i slaninu umijesite u čvrsto tijesto zajedno s preostalim sastojcima: raženim brašnom, sjemenkama lana, masnoćom, začinima, kockicama ementalera i tekućinom prema potrebi. 
  • Tijesto razdijelite u dva dijela, od svakoga oblikujte kuglu pa ih ostavite dizati 30 minuta. Pećnicu ugrijte na 200°C. 
  • Od dignutog tijesta oblikujte dvije štruce. 
  • Mrežasto ih zarežite, premažite mlijekom i obilno pospite sjemenkama. 
  • Oba kruha položite na lim obložen papirom, a nakon što tijesto još jednom nabuja, kruh pecite 40 minuta u ranije ugrijanoj pećnici.


 
 
Blogger Templates