Sastojci za pripremu kruha sa sjemenkama buče i suncokreta
- 250 g cjelovitog pšeničnog brašna
- 250 g cjelovitog raženog brašna
- 1/2 kockice svježeg kvasca
- oko 3 dl mlijeka
- 2 žličice soli
- 50 g maslaca
- 1 jaje, 1 žumanjak
- na vrh noža mljevenog anisa i kardamoma
- 100 g sjemenki buče
- 100 g sjemenki suncokreta
- sjemenke buče i suncokreta za posipanje
- papir za pečenje
Priprema:
- U mlakom mlijeku razmutite svježi kvasac.
- Na radnoj površini pomiješajte obje vrste brašna, uokolo rasporedite listiće maslaca, pripremite jaje, žumanjak, sol, kardamom i anis.
- U brašnu udubite jamicu, zatim u nju ulijte razmućeni kvasac i od svih sastojaka umijesite mekano tijesto.
- Prema potrebi dodajte malo mlake vode.
- Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte ga ubrusom i ostavite da buja.
- U dignuto tijesto umijesite sjemenke suncokreta i buče pa tijesto temeljito izmijesite. Oblikujte ga u štrucu i položite u duguljasti kalup za kruh obložen papirom za pečenje.
- Površinu tijesta premažite vodom i obilno pospite sjemenkama, zatim kruh pokrijte i ponovno ostavite na toplome 1 sat da udvostruči svoj obujam.
- Pecite ga u toploj pećnici ugrijanoj na 200°C oko 40 minuta.
- Pečeni kruh najprije malo ohladite u kalupu, onda ga izvrnite i odlijepite papir pa kruh omotajte čistim kuhinjskim ubrusom.
- Neka tako počiva najmanje dva sata prije nego ga poslužite.