Social Icons

Kruh sa sjemenkama buče i suncokreta





Sastojci za pripremu kruha sa sjemenkama buče i suncokreta
  • 250 g cjelovitog pšeničnog brašna
  • 250 g cjelovitog raženog brašna
  • 1/2 kockice svježeg kvasca
  • oko 3 dl mlijeka
  • 2 žličice soli
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje, 1 žumanjak
  • na vrh noža mljevenog anisa i kardamoma
  • 100 g sjemenki buče
  • 100 g sjemenki suncokreta
  • sjemenke buče i suncokreta za posipanje
  • papir za pečenje
Priprema:
  • U mlakom mlijeku razmutite svježi kvasac. 
  • Na radnoj površini pomiješajte obje vrste brašna, uokolo rasporedite listiće maslaca, pripremite jaje, žumanjak, sol, kardamom i anis. 
  • U brašnu udubite jamicu, zatim u nju ulijte razmućeni kvasac i od svih sastojaka umijesite mekano tijesto. 
  • Prema potrebi dodajte malo mlake vode. 
  • Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte ga ubrusom i ostavite da buja.
Postupak:
  • U dignuto tijesto umijesite sjemenke suncokreta i buče pa tijesto temeljito izmijesite. Oblikujte ga u štrucu i položite u duguljasti kalup za kruh obložen papirom za pečenje. 
  • Površinu tijesta premažite vodom i obilno pospite sjemenkama, zatim kruh pokrijte i ponovno ostavite na toplome 1 sat da udvostruči svoj obujam.
  • Pecite ga u toploj pećnici ugrijanoj na 200°C oko 40 minuta. 
  • Pečeni kruh najprije malo ohladite u kalupu, onda ga izvrnite i odlijepite papir pa kruh omotajte čistim kuhinjskim ubrusom. 
  • Neka tako počiva najmanje dva sata prije nego ga poslužite.


 
 
Blogger Templates