Sastojci za pripremu kruha za tost
- 350 g cjelovitog brašna krupnika
- 350 g brašna krupnika
- 1/2 kockice svježeg kvasca
- 3 dl mlakog mlijeka
- 100 g omekšanog maslaca
- 15 g soli
Priprema kruha
- U ovalnu posudu za miješanje kruha stavite sve sastojke, kvasac izmrvite, zatim pomoću ručnog miksera s nastavkom za tvrđa tijesta umijesite podatno tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplome oko 1 sat. Tada tijesto ponovno premijesite i ostavite da se odmara 10 minuta.
- Duguljasti kalup za kruh namastite, a pećnicu ugrijte na 220°C. Od dignutog tijesta oblikujte štrucu koju položite u pripremljeni kalup. Tijesto ostavite na toplome dok ne dođe do ruba kalupa, zatim ga premažite vodom i pecite na srednjoj rešetki oko 40 minuta. Odmah po pečenju izvrnite ga iz kalupa i ohladite.
- proizvodi se od jedne od najstarijih poznatih vrsta žitarica. Ima jako veliku količinu glutena i može se koristiti samostalno kao i pšenično brašno. Ima lagano slatkast okus i zlatno smeđu boju. Za dobivanje miješanih kruhova koristi se u kombinaciji s pšeničnim brašnom.