Iako u današnje vrijeme postoje pekači kruha u koji se ubace odgovarajući sastojci i stroj sam ispeče kruh, nema boljeg osjećaja nego kada ispečete kruh na starinski način. Kada kruh stavite u zagrijanu pećnicu i osjetite njegov miris, zaboravit ćete da pekarnice uopće i postoje.
U nastavku donosimo jednostavan recept za pripremu kruha na starinski način.
Sastojci potrebni za pripremu kruha za 6 osoba:
- 30 g svježeg kvasca ili 21 g suhog kvasca
- 30 g šećera
- 30 g soli
- 625 ml mlake vode
- 500 g oštrog brašna
- 500 g glatkog brašna
- brašno za posipanje
- malo maslaca
Postupci pripreme kruha
U usku i visoku posudu s mlakom vodom stavite šećer i kvasac te ih dobro promiješajte kako bi se otopili.
Posudu pokrijte tanjurićem i pustite da uzađe.
Kad se kvasac digne, ulijte ga u mješavinu brašna i soli te miješajte kuhačom dok se tekućina ne poveže.
Smjesu potom istresite na čistu radnu površinu. Tijesto zamijesite rukama. Ako je previše vlažno i lijepi se za ruke, posipajte po njemu malo brašna.
Tijesto mijesite, valjajte i presavijajte sve dok ne postane glatko (minimalno pet minuta).
Dobiveno tijesto pobrašnite i vratite u posudu, prekrijte ju prozirnom folijom i krpom pa stavite na toplo mjesto na sat vremena kako bi se tijesto dignulo.
Ako želite ubrzati proces, pećnicu zagrijte na 50°C, a zatim je isključite te u nju stavite prekriveno tijesto.
Kad se tijesto digne, stavite ga na čistu radnu površinu i mijesite 1-2 minute kako biste iz njega izbacili zrak.
Oblikujte svoj kruh pa ga zarežite po vrhu. Stavite ga u pleh i pustite da se ponovo digne.
Kad se veličina kruha udvostruči, zagrijte pećnicu na 225°C i stavite peći kruh. Kruh pecite 25-35 minuta. Ako niste sigurni kad je kruh gotov, izvadite ga, okrenite i pokucajte po dnu. Ako zvuči šuplje, pečen je. Ako ne, vratite ga natrag u pećnicu.
Kad je kruh gotov, ostavite ga da se ohladi. Nemojte ga nikako rezati dok je još vruć.
Savjet:
Poigrajte se kod oblikovanja kruha te u njega unesite svoje omiljene okuse. Tijestu dodajte začine, masline ili maslinovo ulje i dobit ćete fini aromatizirani kruh.
Tijesto možete oblikovati u kuglice i dobit ćete fina peciva.