Kruh sa mrkvom - Sasvim neobičan recept sa iznimno ukusan kruh.
Sastojci:
- 300 g ražene krupice
- 3 dl vode
- 150 g kiselog tijesta
- 150 g raženog brašna
- 200 g cjelovitog pšeničnog brašna
- 300 g pšeničnog brašna
- 1/2 kockice svježeg kvasca
- 200 g fino ribane mrkve
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 2,5 dl vode
- 1 žlica mljevenih začina (npr. pimenta i/ili kumina)
- 20 g soli
Priprema:
- Nekoliko dana prije no što ćete peći kruh pripremite kiselo tijesto prema uputi ispod recepta. Noć prije pečenja kruha pomiješajte raženu krupicu s 3 dl vode i ostavite je do jutra da nabubri i omekša. Sljedeći dan nabubrenoj krupici primješajte preostale sastojke te uz dodatak kiselog tijesta umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplome neka buja 4 sata. Dignuto tijesto premijesite pa ga ponovo ostavite na toplome dok ne udvostruči obujam. Naposlijetku tijesto treći put premijesite, ali ga sada položite u košaricu obloženu pobrašnjenom krpom. Neka buja još 30 minuta, a u međuvremenu pećnicu ugrijte na 250°C
Postupak:
- Dignuto tijesto izvrnite na plitki pobrašnjeni lim, a površinu premažite vodom. Kruh najprije pecite 10 minuta na početnoj temperaturi, zatim je snizite na 190°C i kruh pecite još 50 minuta.
Kiselo tijesto:
- Kiselo tijesto koristi se kao predtijesto za kruh bez ili s manje kvasca. Za pripremu kiselog tijesta uzmite 250 g raženog brašna i 2,5 dl mlake vode. Toj mješavini još primješajte žličicu jogurta (kefira, sirutke) ili žličicu rasola od kiselog kupusa. Smjesu ostavite u prozirnoj i hermetički zatvorenoj posudi. Pazite da posuda bude dovoljno velika jer početna masa ne smije zauzeti više od polovice posude. Sve ostavite tri dana na toplom mjestu, a kiselo tijesto je gotovo kada se u njemu pojave mjehurići i površina raspuca. Možete ga koristiti odmah ili ga utrošite kroz 10 dana, a čuvajte ga u hladnjaku.