Social Icons

Kakao kruh




Sastojci:
  • 450 g cjelovitog pšeničnog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • oko 1.5 dl mlijeka
  • 2 jaja
  • malo vode
  • 90 g maslaca
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice kakaa
  • po prstohvat mljevenog đumbira, klinčića i cimeta
  • papir za pečenje
Priprema:
  • Za ovaj recept po mogućnosti upotrijebite netom mljeveno brašno. Stavite ga na radnu površinu i posred brašna udubite jamicu. U nju ulijte svježi kvasac razmućen u mlakom mlijeku. S malo okolnog brašna zgusnite tekućinu, površinu pospite brašnom i sačekajte da kvasac nabuja. Čim udvostruči obujam, dodajte preostale sastojke i malo mlake vode te umijesite glatko i čvrsto tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte ubrusom i ponovno ostavite da buja oko 30 minuta. Pećnicu ugrijte na 180°C.
Postupak:
  • Od tijesta oblikujte štrucu. Položite je na lim obložen papirom i ponovno ostavite dizati 30 minuta dok kruh ne poprimi za trećinu veći obujam. Dignuti kruh premažite vodom, zatim po površini ukoso zarežite u mrežasti uzorak. Kruh pecite u ugrijanoj pećnici 50 minuta. Dok je još topao izvadite ga s lima, omotajte kuhinjskim ubrusom i sačekajte da se ohladi.
Savjet:
  • Ovaj jedinstveni kruh odlično prija premazan maslacem i medom, ili samo marmeladom. 





 
 
Blogger Templates