Sastojci:
- 450 g cjelovitog pšeničnog brašna
- 1 kockica svježeg kvasca
- oko 1.5 dl mlijeka
- 2 jaja
- malo vode
- 90 g maslaca
- 1 žličica soli
- 2 žlice kakaa
- po prstohvat mljevenog đumbira, klinčića i cimeta
- papir za pečenje
- Za ovaj recept po mogućnosti upotrijebite netom mljeveno brašno. Stavite ga na radnu površinu i posred brašna udubite jamicu. U nju ulijte svježi kvasac razmućen u mlakom mlijeku. S malo okolnog brašna zgusnite tekućinu, površinu pospite brašnom i sačekajte da kvasac nabuja. Čim udvostruči obujam, dodajte preostale sastojke i malo mlake vode te umijesite glatko i čvrsto tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte ubrusom i ponovno ostavite da buja oko 30 minuta. Pećnicu ugrijte na 180°C.
- Od tijesta oblikujte štrucu. Položite je na lim obložen papirom i ponovno ostavite dizati 30 minuta dok kruh ne poprimi za trećinu veći obujam. Dignuti kruh premažite vodom, zatim po površini ukoso zarežite u mrežasti uzorak. Kruh pecite u ugrijanoj pećnici 50 minuta. Dok je još topao izvadite ga s lima, omotajte kuhinjskim ubrusom i sačekajte da se ohladi.
- Ovaj jedinstveni kruh odlično prija premazan maslacem i medom, ili samo marmeladom.