Sastojci za jedan kruh
- 250 g heljdinog brašna
- 250 g pšeničnog brašna
- 1/2 svježeg kvasca
- 2 fo 3 dl vode
- 10 g soli
- U malo mlake vode razmutite svježi kvasac. Zakuhajte 1 dl vode i njome ofurite heljdino brašno. Dobro ga promiješajte i ohladite, zatim primješajte pšenično brašno, razmućeni kvasac, sol i mlake vode po potrebi. Umijesite tijesto. Mijesite ga dok ne postane podatno i glatko, a onda ga pokrijte krpom i ostavite na toplome da buja.
Postupak:
- Pećnicu ugrijte na 175°C. Dignuto tijesto premijesite na radnoj površini posutoj brašnom i oblikujte ga u pogaču. Pokrivenu pogaču ostavite na toplome da udvostruči obujam, tada je po površini zarežite oštrim nožem i pecite 50 minuta u ranije zagrijanoj pećnici.
Izvor: Knjiga recepata