Pokladnica ili krofna je slatki kolač od dizanog tijesta. Pokladnica se prži u ulju s obje strane. Okruglog je oblika sa ili bez udubljenja u sredini. Puni se nadjevom od marmelade, pekmeza ili se stavlja žličica marmelade na samu krofnu. U posljednje vrijeme često se puni i čokoladnim namazom. Pokladnica se ukrašava šećerom u prahu.
U nastavnku donosimo recept za izradu 24 pokladnice
Sastojci za pripremu 24 pokldanice
- 250 g oštrog brašna
- 250 g cjelovitog brašna
- 1 kockica svježeg kvasca
- 60 g šećera
- oko 1 dl mlijeka
- 1 vrećica vanilin šećera
- 4 jaja
- 3 žličice ruma
- malo soli
- 50 g grožđica
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Probrane i oprane grožđice namočite u rumu.
- U prikladnoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna.
- Kvasac otopite u mlakom mlijeku. Ulijte ga posred brašna.
- Dodajte preostale sastojke i umijesite glatko tijesto.
- Naposljetku primiješajte omekšane grožđice.
- Tijesto pokrijte i odložite na toplome najmanje 20 minuta ili dok vidno ne poveća obujam.
Postupak:
- Nabujalo tijesto izvrnite na radnu površinu posutu brašnom. Nemojte ga mijesiti.
- Okruglim rezačem izrežite 24 malene pokladnice.
- Malo ih spljoštite dlanom, pokrijte ubrusom i ostavite da miruju barem 10 minuta.
- U većoj posudi ugrijte dovoljno ulja pa na njemu ispržite pokladnice s obje strane.
- Pečene pokladnice izvadite pomoću šuplje žlice na kuhinjski papir i tako ih ocijedite od viška masnoće.
- Složite ih na prikladni pladanj, a prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu.