Social Icons

Pokladnice s grožđicama





Pokladnica ili krofna je slatki kolač od dizanog tijesta. Pokladnica se prži u ulju s obje strane. Okruglog je oblika sa ili bez udubljenja u sredini. Puni se nadjevom od marmelade,  pekmeza ili se stavlja žličica marmelade na samu krofnu. U posljednje vrijeme često se puni i čokoladnim namazom. Pokladnica se ukrašava šećerom u prahu.

U nastavnku donosimo recept za izradu 24 pokladnice

Sastojci za pripremu 24 pokldanice
  • 250 g oštrog brašna
  • 250 g cjelovitog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 60 g šećera
  • oko 1 dl mlijeka
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 4 jaja
  • 3 žličice ruma
  • malo soli
  • 50 g grožđica
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema:
  • Probrane i oprane grožđice namočite u rumu. 
  • U prikladnoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna. 
  • Kvasac otopite u mlakom mlijeku. Ulijte ga posred brašna.
  • Dodajte preostale sastojke i umijesite glatko tijesto. 
  • Naposljetku primiješajte omekšane grožđice. 
  • Tijesto pokrijte i odložite na toplome najmanje 20 minuta ili dok vidno ne poveća obujam.
Postupak:
  • Nabujalo tijesto izvrnite na radnu površinu posutu brašnom. Nemojte ga mijesiti. 
  • Okruglim rezačem izrežite 24 malene pokladnice. 
  • Malo ih spljoštite dlanom, pokrijte ubrusom i ostavite da miruju barem 10 minuta. 
  • U većoj posudi ugrijte dovoljno ulja pa na njemu ispržite pokladnice s obje strane. 
  • Pečene pokladnice izvadite pomoću šuplje žlice na kuhinjski papir i tako ih ocijedite od viška masnoće. 
  • Složite ih na prikladni pladanj, a prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu. 


 
 
Blogger Templates