Za 2 kruha u obliku gljive:
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna T-550
- 200 g raženog brašna
- 1/2 kockice svježeg kvasca
- 3,5 dl mlake vode
- 50 g ploški slanine
- 150 g sjemenki buče
- malo soli
- 2 žlice bučinog ulja
- maslac i brašno za 2 kalupa promjera 18 cm
Priprema:
- U mlakoj vodi razmutite svježi kvasac. Obje vrste brašna pomiješajte u prikladnoj posudi za miješanje tijesta. Uzmite dio brašna pa s nešto razmućenog kvasca umijesite mekšu okruglicu. Pokrijte je i ostavite na toplome da buja 30 minuta. Ploške slanine najprije narežite na trakice, zatim ih utisnite na kockice. Pećnicu ugrijte na 180°C. Dignutu okruglicu dodajte brašnu, kao i preostali razmućeni kvasac, bučino ulje i sol te izradite glatko tijesto. Ponovno ga ostavite da buja 20 minuta.
Postupak:
- U tavici svijetlo popržite kockice slanine i sjemenke buče (nekoliko ih ostavite za ukras). Ohladite. Dvije prikladne posude u kojima ćete peći kruh namažite maslacem i pospite brašnom. U tijesto umiješajte slaninu i sjemenke, zatim na radnoj površini dobro posutoj brašnom od tijesta oblikujte dvije kugle jednake veličine. Svaku položite u svoju posudu i ostavite ih na toplome da bujaju narednih 30 do 35 minuta. Dignuto tijesto ukrasite sjemenkama buče i pecite oko 1 sat.
Izvor: Knjiga recepata